Nahlásit chybu
Navrhnout vylepšení
Search
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt

Rekvalifikační kurz pro nadšené hobby včelaře: staňte se zpracovatelem včelích produktů

  • Aktualizováno: 1. listopadu, 2021

Česká republika je čtvrtou nejzavčelenější zemí světa a počet hobby včelařů u nás postupně narůstá. Kromě samotné péče o včelstva je však třeba rozumět i získávání a zpracování jejich produktů, a to nejen medu, ale také vosku, propolisu, mateří kašičky a včelího jedu. Patříte mezi včelí nadšence? Proměňte svůj koníček v zaměstnání. Nápomocné vám může být získání osvědčení o profesní kvalifikaci Zpracovatel včelích produktů.

Včelí produkty pro lidské zdraví

Nejdůležitějším posláním včel je opylování, bez něj by lidstvo pravděpodobně nepřežilo více než čtyři roky, jak údajně řekl Albert Einstein. Přibližně deset procent včelí energie je však věnováno výrobě produktů, kterých lidé využívají už tisíce let – včelařství patří mezi jedny z prvních doložených oborů lidské činnosti.

Kromě medu (kterého sní průměrný Čech ročně asi kilo) můžeme od včel získat i další produkty prospěšné lidskému zdraví. Tuto práci ale nemůže dělat každý, je třeba mít potřebné praktické dovednosti i teoretické znalosti. Mimo praxi z vlastního včelaření a samostudia pomohou konkrétní kurzy, nabyté vědomosti můžete po absolvování zkoušky proměnit v kvalifikační certifikát Zpracovatele včelích produktů. Jak můžete získané osvědčení využít v praxi, vidíte na následujícím obrázku.

NSP.cz – Zpracovatel včelích produktů

Zkouška prověří vaše znalosti teorie i praxe

Co je třeba při absolvování zkoušky prokázat? Kromě teorie a praxe získávání konkrétních včelích produktů je třeba prezentovat schopnost vizuálně, organolepticky a laboratorně posoudit jejich kvalitu, předvést varianty uložení a manipulace s jednotlivými produkty i jejich balení, popsat možnosti následného zpracování v dalších oborech (cukrářství, výroba svíček, medoviny apod.). Nutná je také znalost vedení prvotní evidence a označování výrobků. Detailní rozpis potřebných znalostí a dovedností najdete na webu narodnikvalifikace.cz.

Než dojde k samotné zkoušce, musíte prokázat patřičným potvrzením od lékaře, že netrpíte alergií na včelí jed. Chybět nesmí ani potvrzení pro práci v potravinářství. Dohled nad zkouškou mají pověřené autorizované osoby. Zkouška probíhá během včelařské sezóny, tedy přibližně od května do srpna.

Chcete posunout svoje včelaření na další úroveň? Věnujte čas samostudiu nebo se přihlaste na vhodný kurz a získejte osvědčení, které vás posune mezi profesionály.

3+1 tipů, jak v sobě probudit kreativitu. Který vyzkoušíte jako první?

Obsah článku

7 nových profesních příležitostí: profesní kvalifikace reagují na trh práce

#Rodičovská: 9. Jak si budovat profesní kontakty během rodičovské

Získejte náskok! STAS předpovídá trendy v dovednostech na trhu práce

Jak získat kvalifikaci art grafika a otevřít si dveře do světa designu

Jak získat profesní kvalifikaci či certifikát s finanční podporou Úřadu práce?

Seznam profesních kvalifikací

Víte, jaké dovednosti musíte pro danou kvalifikaci prokázat?

Informace pro školy

Víte, že jako škola máte jisté výhody při získávání autorizací?

Vše o zkouškách

Jak se přihlásit a kde získat informace o zkoušce?

Pro autorizované osoby

Kdo je to autorizovaná osoba a jaké výhody má získání autorizace?

Kvalifikace a živnosti

U řady živností je podmínkou k jejímu získání určitá kvalifikace.

Přihlaste se k odběru našich novinek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur dela more etc fore lorela ido, soredum foresta logika portala consore mio de la porte sorte forte.

Hlavní menu

  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Kontakt

Hlavní rozcestník

  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách
  • Pro autorizované osoby
  • Kvalifikace a živnosti

Důležité odkazy

  • Aktuální články
  • GDPR
  • Převodník ÚPK a živností
  • Převodník PK pro splnění MZK
  • Národní pedagogický institut ČR
  • Senovážné náměstí 25
  • 110 00 Praha 1
Všechna práva vyhrazena | 2025
Souhlas se zpracováním cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}