Nahlásit chybu
Navrhnout vylepšení
Search
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt

Kuchař/kuchařka vegetariánských a veganských pokrmů

profesní kvalifikace

O profesní kvalifikaci

Kuchař/kuchařka vegetariánských a veganských pokrmů sestavuje vegetariánské a veganské jídelní lístky a menu, přičemž využívá alternativ živočišné výživy a znalostí základů výživy. Při přípravě polévek, teplých a studených pokrmů, moučníků a dezertů vegetariánské a veganské kuchyně využívá moderní trendy zdravé výživy, pokrmy připravuje, esteticky upravuje a expeduje. Zpracovává ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, pseudoobiloviny, ořechy, olejnaté semena, klíčky a výhonky dle vegetariánských a veganských zásad. Spolupracuje při objednávce, přejímce a skladování zboží. Podílí se na organizování a řízení práce pomocných sil. Používá vhodné technologické vybavení a inventář ve výrobním středisku za dodržení bezpečnostních zásad. Pečuje o dobrý technický stav kuchyňských zařízení.

Autorizované osoby

Tato profesní kvalifikace nemá autorizovanou osobu.

Chcete se stát autorizovanou osobou pro tuto profesní kvalifikaci?

Litujeme, z této profesní kvalifikace není v současné době možné složit zkoušku.

Odborné kompetence

Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
3. úroveň
Přejímka potravinářských surovin
3. úroveň
Sestavování vegetariánských a veganských jídelních lístků a menu
4. úroveň
Orientace v základech výživy
4. úroveň
Orientace ve využívání alternativ živočišné výživy
4. úroveň
Orientace v rozdělení a členění vegetariánských a veganských pokrmů
4. úroveň
Orientace v dochucování vegetariánských a veganských pokrmů
4. úroveň
Orientace v ekologické výchově a základech ekologického zemědělství
4. úroveň
Příprava surovin pro výrobu jídel
3. úroveň
Zpracování ovoce a zeleniny, luštěnin, obilovin a pseudoobilovin, ořechů a olejnatých semen, klíčků a výhonků dle vegetariánských a veganských zásad
4. úroveň
Příprava polévek, teplých pokrmů a příloh dle vegetariánských a veganských zásad
4. úroveň
Příprava pokrmů studené vegetariánské a veganské kuchyně
4. úroveň
Příprava vegetariánských a veganských moučníků a dezertů
4. úroveň
Regenerace pokrmů
3. úroveň
Organizování práce v gastronomickém provozu
4. úroveň
Skladování potravinářských surovin a zboží ve výrobním středisku gastronomického provozu, vyhotovování dokladů
3. úroveň
Používání a evidence inventáře ve výrobním středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Obsluha technologických zařízení ve výrobním středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v gastronomických provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
3. úroveň
Platnost standardu od: 30.08.2023
Platnost standardu do: neomezeně
Kvalifikační úroveň: 4
Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj
Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus

Povolání: 

Kuchař
Kód: 65-044-M
Více na narodnikvalifikace.cz

Seznam profesních kvalifikací

Projděte si seznam profesních kvalifikací. Víte, jaké dovednosti musíte pro danou kvalifikaci prokázat?

Informace pro školy

Víte, že jako škola máte v rámci Národní soustavy kvalifikací jisté výhody při získávání autorizací?

Vše o zkouškách

Zjistěte, jak se přihlásit ke zkoušce a kde získáte informace o tom, kdo vás vyzkouší.

Pro autorizované osoby

Kdo je to autorizovaná osoba a jaké výhody má získání autorizace?

Kvalifikace a živnosti

U řady živností je podmínkou k jejímu získání určitá kvalifikace. Pro které toto platí a kde si znalosti a dovednosti nechat ověřit?

Přihlaste se k odběru našich novinek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur dela more etc fore lorela ido, soredum foresta logika portala consore mio de la porte sorte forte.

Hlavní menu

  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Kontakt

Hlavní rozcestník

  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách
  • Pro autorizované osoby
  • Kvalifikace a živnosti

Důležité odkazy

  • Aktuální články
  • GDPR
  • Převodník ÚPK a živností
  • Převodník PK pro splnění MZK
  • Národní pedagogický institut ČR
  • Senovážné náměstí 25
  • 110 00 Praha 1
Všechna práva vyhrazena | 2025
Souhlas se zpracováním cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}