Nahlásit chybu
Navrhnout vylepšení
Search
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt

Profesní kvalifikace pro milovníky čokolády aneb jak na řemeslné zpracování čokolády

  • Aktualizováno: 12. července, 2021

Kdo z nás by si nepamatoval na své dětství a na pocit, když jsme se dostali na pouť nebo s prarodiči do cukrárny. Sladká vůně a čokoládový dort mohly být pro mnohé symbolem odměny za školní známky. Ale čokoláda patří mezi oblíbené stálice i u dospělých. V současné době se s nejrůznějšími možnostmi využití této kakaové směsi experimentuje více a více a moderní cukrárny hledají odborníky, kteří by jim pomohli vymyslet zajímavá čokoládová zpestření jejich nabídky.

V dnešním článku se proto blíže seznámíme s nepříliš známou možností, jak si zvýšit profesní kvalifikaci v cukrářském oboru, ale představíme si i obor, který je často vyhledávaný i jako volnočasová zábava – jde o obor Řemeslné zpracování čokolády.

Obsah kvalifikace

V rámci této profesní kvalifikace je důležité seznámení s čokoládou v jejích nejrůznějších podobách. Nejdříve je potřeba čokoládu, jakožto hlavní surovinu, poznat po teoretické stránce – jde především o způsoby uchovávání jednotlivých surovin i čokoládových polotovarů anebo nejrůznější technologické postupy, které se při zpracování čokolády využívají (a které budete následně zkoušet i v praktických úkolech). Znát bezpečnost práce a základní pravidla je také důležitá kvůli obsluze strojů a technického vybavení.

řemeslné zpracování čokolády

Obor nejen pro cukráře

Kreativní duše se mohou realizovat především v praktické části, ve které se ručně vyrábí čokoládové pralinky a vymýšlí se jednotlivé příchutě pro jejich naplnění. Stejně tak není divu, že si tuto kvalifikaci často doplňují i lidé, kteří pracují v jiných, zdánlivě nesouvisejících oborech. Příkladem mohou být pedagogové volnočasových aktivit a kroužků, kteří díky tomu mohou nabídnout velmi zajímavé kroužky pro mládež ve svém městě. Možnosti seznámit se s postupy výroby čokolády využívají i pedagogové základních či mateřských škol, kteří práci s čokoládovou hmotou někdy nahrazují za jiné rukodělné činnosti, jako např. práci s keramikou anebo některé postupy zařazují do hodin vaření.

Specializace pro e-shopy

Velmi zajímavé a obohacující jsou ale i další možnosti, které jako absolventi této profesní kvalifikace získáte. Jde především o znalosti a zkušenosti v prodeji výrobků z čokolády, které musí splňovat daná kritéria. Naučíte se sortiment čokoládových výrobků vystavit tak, aby to bylo v souladu s hygienickými předpisy a zároveň působilo esteticky na zákazníka. Zvládnete dodržovat zásady prodeje čokoládových výrobků, včetně přípravy vhodného obalu a expedice – což dokážou ocenit především specializované e-shopy.

Tip: Podívejte se na www.narodnikvalifikace.cz, co všechno obnáší profesní kvalifikace Řemeslné zpracování čokolády. Třeba zjistíte, že spoustu z uvedených dovedností už částečně zvládáte. Pak stačí najít vhodný kurz, absolvovat zkoušku u autorizované osobyJe fyzická nebo právnická osoba, které autorizující orgán přiznal právo ověřit zkouškou, zda si žadatel o kvalifikační osvědčení profesní kvalifikace skutečně osvojil všechny požadované kompetence. Autorizované osoby jsou podle své odbornosti evidovány v informačním systému NSK. a v kapse máte státem uznávaný certifikát, díky kterému se můžete začít živit zpracováním čokolády. Vydejte se na cestu za lepší prací s námi!

Máte estetické cítění? Staňte se aranžérem maloobchodu

Obsah článku

Jak se stát autorizovanou osobou v oblasti užitého umění? Zkoušet můžete budoucí 3D herní animátory nebo grafičky videoher

Dostali jste úkol během výběrového řízení? V dnešní době nic neobvyklého

Jak se stát instruktorem/instruktorkou dětského plavání?

EET již není povinná – Národní soustava kvalifikací zrevidovala profesní kvalifikace

5 základních pravidel klientské komunikace aneb Stále platí, že zákazník má vždy pravdu?

Seznam profesních kvalifikací

Víte, jaké dovednosti musíte pro danou kvalifikaci prokázat?

Informace pro školy

Víte, že jako škola máte jisté výhody při získávání autorizací?

Vše o zkouškách

Jak se přihlásit a kde získat informace o zkoušce?

Pro autorizované osoby

Kdo je to autorizovaná osoba a jaké výhody má získání autorizace?

Kvalifikace a živnosti

U řady živností je podmínkou k jejímu získání určitá kvalifikace.

Přihlaste se k odběru našich novinek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur dela more etc fore lorela ido, soredum foresta logika portala consore mio de la porte sorte forte.

Hlavní menu

  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Kontakt

Hlavní rozcestník

  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách
  • Pro autorizované osoby
  • Kvalifikace a živnosti

Důležité odkazy

  • Aktuální články
  • GDPR
  • Převodník ÚPK a živností
  • Národní pedagogický institut ČR
  • Senovážné náměstí 25
  • 110 00 Praha 1
Všechna práva vyhrazena | 2023

Vítejte na novém portálu
Vzdělávání a práce. 

Web se aktuálně nachází v testovací fázi, omluvte prosím dočasnou neúplnost všech dat.

Na rozvoji intenzivně pracujeme.