Kdo z nás by si nepamatoval na své dětství a na pocit, když jsme se dostali na pouť nebo s prarodiči do cukrárny. Sladká vůně a čokoládový dort mohly být pro mnohé symbolem odměny za školní známky. Ale čokoláda patří mezi oblíbené stálice i u dospělých. V současné době se s nejrůznějšími možnostmi využití této kakaové směsi experimentuje více a více a moderní cukrárny hledají odborníky, kteří by jim pomohli vymyslet zajímavá čokoládová zpestření jejich nabídky.
V dnešním článku se proto blíže seznámíme s nepříliš známou možností, jak si zvýšit profesní kvalifikaci v cukrářském oboru, ale představíme si i obor, který je často vyhledávaný i jako volnočasová zábava – jde o obor Řemeslné zpracování čokolády.
Obsah kvalifikace
V rámci této profesní kvalifikace je důležité seznámení s čokoládou v jejích nejrůznějších podobách. Nejdříve je potřeba čokoládu, jakožto hlavní surovinu, poznat po teoretické stránce – jde především o způsoby uchovávání jednotlivých surovin i čokoládových polotovarů anebo nejrůznější technologické postupy, které se při zpracování čokolády využívají (a které budete následně zkoušet i v praktických úkolech). Znát bezpečnost práce a základní pravidla je také důležitá kvůli obsluze strojů a technického vybavení.
Obor nejen pro cukráře
Kreativní duše se mohou realizovat především v praktické části, ve které se ručně vyrábí čokoládové pralinky a vymýšlí se jednotlivé příchutě pro jejich naplnění. Stejně tak není divu, že si tuto kvalifikaci často doplňují i lidé, kteří pracují v jiných, zdánlivě nesouvisejících oborech. Příkladem mohou být pedagogové volnočasových aktivit a kroužků, kteří díky tomu mohou nabídnout velmi zajímavé kroužky pro mládež ve svém městě. Možnosti seznámit se s postupy výroby čokolády využívají i pedagogové základních či mateřských škol, kteří práci s čokoládovou hmotou někdy nahrazují za jiné rukodělné činnosti, jako např. práci s keramikou anebo některé postupy zařazují do hodin vaření.
Specializace pro e-shopy
Velmi zajímavé a obohacující jsou ale i další možnosti, které jako absolventi této profesní kvalifikace získáte. Jde především o znalosti a zkušenosti v prodeji výrobků z čokolády, které musí splňovat daná kritéria. Naučíte se sortiment čokoládových výrobků vystavit tak, aby to bylo v souladu s hygienickými předpisy a zároveň působilo esteticky na zákazníka. Zvládnete dodržovat zásady prodeje čokoládových výrobků, včetně přípravy vhodného obalu a expedice – což dokážou ocenit především specializované e-shopy.
Tip: Podívejte se na www.narodnikvalifikace.cz, co všechno obnáší profesní kvalifikace Řemeslné zpracování čokolády. Třeba zjistíte, že spoustu z uvedených dovedností už částečně zvládáte. Pak stačí najít vhodný kurz, absolvovat zkoušku u autorizované osobyJe fyzická nebo právnická osoba, které autorizující orgán přiznal právo ověřit zkouškou, zda si žadatel o kvalifikační osvědčení profesní kvalifikace skutečně osvojil všechny požadované kompetence. Autorizované osoby jsou podle své odbornosti evidovány v informačním systému NSK. a v kapse máte státem uznávaný certifikát, díky kterému se můžete začít živit zpracováním čokolády. Vydejte se na cestu za lepší prací s námi!