Nahlásit chybu
Navrhnout vylepšení
Search
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt

Ta nejsladší rekvalifikace? Staňte se cukrářem/cukrářkou pro výrobu zákusků a dortů

  • Aktualizováno: 17. dubna, 2023

Možná vás to lákalo vždycky – umět upéct ty nejkrásnější narozeninové dorty, vytvořit dortová lízátka nebo nanuky, na které děti stojí fronty a k tomu ten famózní cheesecake se sezónním ovocem! Není čas začít si konečně splnit sen a stát se cukrářem/cukrářkou pro výrobu zákusků a dortů? Pokud stále váháte, dočtěte náš dnešní článek až do konce, abyste věděli, co neopomenout při přípravě na zkoušku z této profesní kvalifikace!

Znalosti technologických postupů

Říká se, že vaření je ve své podstatě jednoduchá činnost, protože když je něčeho málo nebo hodně, obvykle se to dá ještě nějak zachránit. V cukrařině to ale neplatí. Zde je nutné přesně dodržovat i ty nejsložitější technologické postupy a recepty úplně přesně. V průběhu zkoušky je znalost vybraných technologických postupů ověřována především ústním zkoušením, případně i pomocí praktického předvedení. Sleduje se, zda uchazeč/ka o kvalifikaci dokáže zvolit a připravit vhodné pomůcky, nástroje a zařízení v souladu s daným technologickým postupem a zda ovládá pravidla správné výrobní a hygienické praxe a zda umí vysvětlit princip kritických kontrolních bodů.

Tepelná úprava cukrářských výrobků

Jednou z proměnných, kterou je u cukrářských výrobků potřeba sledovat velmi pečlivě, je právě teplota pečení a dalších úprav. Při zkoušce se proto sleduje, zda uchazeč/ka umí zvolit vhodný režim teplotní úpravy, zda si umí připravit zařízení pro tepelnou úpravu, nastavit vhodný režim v souladu s technologickým postupem. Prakticky je potom potřeba upéct výrobky a vyjmout je z pece, posoudit stupeň propečení výrobku nebo usmažení výrobku na pánvi nebo uvaření a takto zpracované výrobky připravit pro další zpracování.

Šlehačka nebo krém?

V tomto bodu zkoušky budete mít největší prostor pro seberealizaci a využití fantazie. Součástí zkoušky je totiž také dohotovování a zdobení zákusků a dortů. Vaším úkolem bude dohotovit zákusky a dorty podle technologického postupu a podle charakteru výrobku, ozdobit zákusky a dorty v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy (podle návrhu nebo podle svého vkusu), zkontrolovat hmotnost, velikost a tvar výrobku.  A nakonec připravit vhodný obal a zabalit cukrářský výrobek k expedici a označit jej.

Bezpečnost musí být vždy na prvním místě

Součástí prozkoušení je také praktické předvedení a ověření teoretických znalostí z oblasti hygienicko-sanitační činnosti v cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin. Sleduje se, nakolik byly při přípravě dodržovány hygienické předpisy, osobní hygiena a zásady bezpečnosti potravin. Prakticky je také nutné předvést použití pracovního oděvu a ochranných pomůcek, v teoretické rovině je potřeba vysvětlit zásady sanitačního řádu, umět rozlišit specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností v cukrářské výrobě.

To nejsladší nakonec!

Nejnovější trendy v oblasti gastronomie se stále častěji dostávají ze zahraničí i k nám. Tzv. fine dining se zde již začíná etablovat a podobné moderní pojetí začíná zažívat i cukrařina.  Je tak zde velká možnost se neustále zlepšovat a sledovat nové a nové metody. Cukrařinu můžete vykonávat jako OSVČ, tak i pracovat výhradně pro konkrétní kavárnu či restaurační zařízení jako zaměstnanec.

Jak se připravit na zkoušku z profesní kvalifikace?

Obsah článku

#Rodičovská: 9. Jak si budovat profesní kontakty během rodičovské

Získejte náskok! STAS předpovídá trendy v dovednostech na trhu práce

Jak získat kvalifikaci art grafika a otevřít si dveře do světa designu

Jak získat profesní kvalifikaci či certifikát s finanční podporou Úřadu práce?

6 tipů, jak připravit vzdělávací kurz zakončený zkouškou z profesní kvalifikace

Seznam profesních kvalifikací

Víte, jaké dovednosti musíte pro danou kvalifikaci prokázat?

Informace pro školy

Víte, že jako škola máte jisté výhody při získávání autorizací?

Vše o zkouškách

Jak se přihlásit a kde získat informace o zkoušce?

Pro autorizované osoby

Kdo je to autorizovaná osoba a jaké výhody má získání autorizace?

Kvalifikace a živnosti

U řady živností je podmínkou k jejímu získání určitá kvalifikace.

Přihlaste se k odběru našich novinek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur dela more etc fore lorela ido, soredum foresta logika portala consore mio de la porte sorte forte.

Hlavní menu

  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Kontakt

Hlavní rozcestník

  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách
  • Pro autorizované osoby
  • Kvalifikace a živnosti

Důležité odkazy

  • Aktuální články
  • GDPR
  • Převodník ÚPK a živností
  • Převodník PK pro splnění MZK
  • Národní pedagogický institut ČR
  • Senovážné náměstí 25
  • 110 00 Praha 1
Všechna práva vyhrazena | 2025
Souhlas se zpracováním cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}