Nahlásit chybu
Navrhnout vylepšení
Search
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt

Číšník/servírka

profesní kvalifikace

O profesní kvalifikaci

Číšník/servírka zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje, poskytuje rady hostům při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku. Spolupracuje při sestavování jídelního a nápojového lístku, zadává objednávky do pokladního systému, provádí inkaso plateb a vracení finanční hotovosti. Dokončuje pokrmy u stolu hosta s využitím znalostí složité obsluhy (flambování, tranšírování atd.), připraví slavnostní tabuli pro více osob. Komunikuje s hosty, dodržuje profesní etiku.

Autorizované osoby

Odborné kompetence

Orientace v základních způsobech obsluhy hostů a druzích gastronomických akcí
3. úroveň
Sestavování nabídky v odbytovém středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Uvádění hostů a poskytování pomoci při výběru z jídelního a nápojového lístku v odbytovém středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Vyřizování objednávek hostů v odbytovém středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Charakteristika a příprava nápojů
3. úroveň
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou hostů
3. úroveň
Podávání pokrmů a nápojů složitou obsluhou hostů
3. úroveň
Inkasování plateb od hostů v odbytovém středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Výroba míchaných nápojů číšníkem/servírkou v odbytovém středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Obsluha výčepních zařízení
3. úroveň
Organizování práce v gastronomickém provozu a při gastronomických akcích
3. úroveň
Příprava a výzdoba slavnostních tabulí a prostor v oblasti gastronomického podnikání
3. úroveň
Skladování potravinářských surovin a nápojů v odbytovém středisku gastronomického provozu, vyhotovování dokladů
3. úroveň
Obsluha zařízení v odbytovém středisku gastronomického provozu
3. úroveň
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v odbytovém středisku gastronomického provozu, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
3. úroveň
Zajištění bezpečnosti hostů v odbytovém středisku gastronomického provozu, dodržování pravidel BOZP a PO
3. úroveň
Platnost standardu od: 30.01.2024
Platnost standardu do: neomezeně
Kvalifikační úroveň: 3
Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj
Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus

Povolání: 

Číšník
Kód: 65-008-H
Více na narodnikvalifikace.cz

Seznam profesních kvalifikací

Projděte si seznam profesních kvalifikací. Víte, jaké dovednosti musíte pro danou kvalifikaci prokázat?

Informace pro školy

Víte, že jako škola máte v rámci Národní soustavy kvalifikací jisté výhody při získávání autorizací?

Vše o zkouškách

Zjistěte, jak se přihlásit ke zkoušce a kde získáte informace o tom, kdo vás vyzkouší.

Pro autorizované osoby

Kdo je to autorizovaná osoba a jaké výhody má získání autorizace?

Kvalifikace a živnosti

U řady živností je podmínkou k jejímu získání určitá kvalifikace. Pro které toto platí a kde si znalosti a dovednosti nechat ověřit?

Přihlaste se k odběru našich novinek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur dela more etc fore lorela ido, soredum foresta logika portala consore mio de la porte sorte forte.

Hlavní menu

  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Kontakt

Hlavní rozcestník

  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách
  • Pro autorizované osoby
  • Kvalifikace a živnosti

Důležité odkazy

  • Aktuální články
  • GDPR
  • Převodník ÚPK a živností
  • Převodník PK pro splnění MZK
  • Národní pedagogický institut ČR
  • Senovážné náměstí 25
  • 110 00 Praha 1
Všechna práva vyhrazena | 2025
Souhlas se zpracováním cookies
Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}