Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Vyúčtování tržeb
Kritéria hodnocení Ověření Využívat zúčtovací techniku Praktické předvedení a ústní ověření Vyúčtovat bezchybně tržby Praktické předvedení -
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
Kritéria hodnocení Ověření Uvést hosty ke stolům Praktické předvedení Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů Praktické předvedení a ústní ověření Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu Praktické předvedení a ústní ověření Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce Ústní ověření -
Vyřizování objednávek hostů
Kritéria hodnocení Ověření Přijmout a evidovat objednávku hosta – přesně a rychle Praktické předvedení Předat objednávku úseku výroby Praktické předvedení Převzít objednané pokrmy a nápoje ve správném množství a kvalitě Praktické předvedení -
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
Kritéria hodnocení Ověření Sestavit jídelní a nápojový lístek Praktické předvedení a písemné ověření Sestavit menu pro danou příležitost Praktické předvedení a písemné ověření Rozlišit jednotlivé druhy nápojů podle jejich charakteristiky Ústní ověření -
Inkasování plateb od hostů
Kritéria hodnocení Ověření Provést vyúčtování s hostem – připravit a předložit účet Praktické předvedení Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta Praktické předvedení Využít zúčtovací techniku Praktické předvedení -
Příprava a podávání nápojů
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení a ústní ověření Připravit nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku Praktické předvedení Použít adekvátní technologické vybavení a inventář Praktické předvedení Servírovat různé druhy nápojů v souladu s obecně platnými pravidly pro jejich podávání Praktické předvedení -
Ošetřování a skladování nápojů
Kritéria hodnocení Ověření Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů Ústní ověření Použít adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů Ústní ověření -
Nakládání s inventářem
Kritéria hodnocení Ověření Použít inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář Praktické předvedení Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení -
Skladování potravinářských surovin
Kritéria hodnocení Ověření Skladovat potraviny podle hygienických norem Praktické předvedení Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží Písemné ověření Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny Praktické předvedení -
Rozlišení základních způsobů obsluhy a akcí
Kritéria hodnocení Ověření Popsat rozdíly mezi jednotlivými způsoby obsluhy (restaurační, kavárenský, slavnostní) Ústní ověření Popsat druhy a základní členění gastronomických akcí (recepce, galavečeře, cocktail, brunch, raut atd.) Ústní ověření -
Příprava a výzdoba tabulí a prostor
Kritéria hodnocení Ověření Navrhnout dispoziční řešení a výzdobu podle charakteru příležitosti a způsobu obsluhy Písemné a ústní ověření Realizovat esteticky a nápaditě výzdobu prostor a tabulí Praktické předvedení Připravit tabuli pro slavnostní stolování podle zadání s využitím příslušného inventáře Praktické předvedení -
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
Kritéria hodnocení Ověření Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy Praktické předvedení Použít vhodný inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení Komunikovat profesionálně s hostem (i v cizím jazyce) Ústní ověření Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze Praktické předvedení -
Obsluha zařízení v odbytovém středisku
Kritéria hodnocení Ověření Připravit technologická zařízení k provozu Praktické předvedení Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze Praktické předvedení a ústní ověření Obsluhovat technologická zařízení Praktické předvedení Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení -
Obsluha výčepních zařízení
Kritéria hodnocení Ověření Ošetřit výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami Praktické předvedení Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo Praktické předvedení -
Podávání pokrmů a nápojů složitou obsluhou
Kritéria hodnocení Ověření Sestavit menu pro slavnostní příležitost podle gastronomických pravidel Praktické předvedení Připravit pracoviště pro složitou obsluhu, používat vhodný inventář Praktické předvedení Provádět servis pokrmů a nápojů formou složité obsluhy, dohotovování pokrmů před hostem Praktické předvedení Provést obsluhu při slavnostních příležitostech Praktické předvedení a ústní ověření Komunikovat s hostem (i v cizím jazyce) a dodržovat profesní etiku Praktické předvedení a ústní ověření Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze Praktické předvedení -
Výroba míchaných nápojů
Kritéria hodnocení Ověření Charakterizovat přípravu míchaných nápojů, používané suroviny Písemné nebo ústní ověření Zvolit vhodné suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení Připravit míchané nápoje podle receptury Praktické předvedení Použít adekvátní technologická zařízení a inventář Praktické předvedení -
Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů Ústní ověření Dodržovat pravidla BOZP Ústní ověření Dodržovat pravidla požární ochrany Ústní ověření -
Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích
Kritéria hodnocení Ověření Připravit pracoviště na provoz nebo na gastronomickou akci Praktické předvedení Převzít úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu nebo gastronomické akce Praktické předvedení Provést úklid pracoviště v souladu s hygienickými předpisy po ukončení provozu nebo gastronomické akce Praktické předvedení -
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení a ústní ověření Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarmaKde se můžu nechat vyzkoušet?
-
Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o.p.s.
Adresa: Jana z Dražic 169, Roudnice nad Labem, 41301 IČ: 25047671     Kontakt: Mgr. Richard Červený E-mail: info@podripskaskola.cz Telefon: 416839064 -
Střední škola gastronomie a služeb, Liberec, Dvorská 447/29, příspěvková organizace
Adresa: Dvorská 447/29, Liberec V, 46005 IČ: 00555053     Kontakt: Ing. Zdeněk Šlaich E-mail: slaich@sos-gs.cz Telefon: 482424350 -
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Adresa: Kollárova 617, Uherské Hradiště, 68601 IČ: 00559644     Kontakt: Ing. Jaroslav Zatloukal E-mail: malinova@ssphz-uh.cz Telefon: 872433911 -
Střední škola služeb a řemesel, Stochov, J. Šípka 187
Adresa: Jaroslava Šípka 187, Stochov, 27303 IČ: 00873306     Kontakt: Mgr. Irena Mejtská E-mail: skola@sousto.cz Telefon: 312651338 -
Zdeňka Endlicherová
Adresa: Hoppova 876/10, Brno, 60200     Kontakt: PhDr. Zdeňka Endlicherová E-mail: endlicherova@ncm.cz Telefon: 543239124
Mohlo by vás také zajímat
Co se hodí všem profesím
Zdroj informací
Všechny dostupné zkoušející
-
Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o.p.s.
Adresa: Jana z Dražic 169, Roudnice nad Labem, 41301 IČ: 25047671     Kontakt: Mgr. Richard Červený E-mail: info@podripskaskola.cz Telefon: 416839064 -
Střední škola gastronomie a služeb, Liberec, Dvorská 447/29, příspěvková organizace
Adresa: Dvorská 447/29, Liberec V, 46005 IČ: 00555053     Kontakt: Ing. Zdeněk Šlaich E-mail: slaich@sos-gs.cz Telefon: 482424350 -
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Adresa: Kollárova 617, Uherské Hradiště, 68601 IČ: 00559644     Kontakt: Ing. Jaroslav Zatloukal E-mail: malinova@ssphz-uh.cz Telefon: 872433911 -
Střední škola služeb a řemesel, Stochov, J. Šípka 187
Adresa: Jaroslava Šípka 187, Stochov, 27303 IČ: 00873306     Kontakt: Mgr. Irena Mejtská E-mail: skola@sousto.cz Telefon: 312651338 -
Zdeňka Endlicherová
Adresa: Hoppova 876/10, Brno, 60200     Kontakt: PhDr. Zdeňka Endlicherová E-mail: endlicherova@ncm.cz Telefon: 543239124