Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Dodržování technologií mlékárenských výrob
Kritéria hodnocení Ověření Vysvětlit technologický postup výroby určených mléčných výrobků Ústní nebo písemné ověření Dodržovat technologický postup během výroby daného výrobku Praktické předvedení -
Obsluha strojů a zařízení pro zpracování mléka na mlékárenské výrobky
Kritéria hodnocení Ověření Připravit směs z tekutých a sypkých surovin podle předepsaných receptur pro danou mlékárenskou výrobu Praktické předvedení a ústní vysvětlení Popsat výrobní linku pro výrobu daného mléčného výrobku (např.: linka na stáčení konzumních mlék, procesní tank na výrobu zakysaných mléčných výrobků, balicí automat pro balení smetanových a tvarohových krémů apod.) Ústní ověření Předvést ovládaní ventilů nebo rozvodné desky a nastavit určený tok média Praktické předvedení Předvést obsluhu konkrétní výrobní linky Praktické předvedení -
Odběr vzorků při zpracování mléka a smyslové posuzování jejich jakosti
Kritéria hodnocení Ověření Odebrat určený provozní vzorek suroviny, polotovaru nebo výrobku z výrobního zařízení Praktické předvedení Smyslově posoudit surovinu, vyráběný polotovar nebo hotový výrobek podle konkrétního kvalitativního znaku Praktické předvedení a ústní ověření -
Posuzování hodnot kvality surovin a parametrů výrobního procesu při zpracování mléka
Kritéria hodnocení Ověření Zkontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření Odebrat a připravit vzorky polotovarů a hotových výrobků pro laboratorní rozbor jakosti, kontroly hmotnosti, velikosti a vzhledu Praktické předvedení a ústní ověření V případě zjištěných kvalitativních nedostatků z laboratorní analýzy vyvodit nápravu a opatření v technologii Ústní ověření Odebrat vzorky k mikrobiologickým rozborům (např. mikrobitest, stěry, apod.) Praktické předvedení Předvést vedení základní výrobní a laboratorní dokumentace Praktické předvedení -
Měření základních chemicko-fyzikálních veličin v mlékárenském provozu
Kritéria hodnocení Ověření Předvést měření teploty, hustoty, titrační (SH) a aktivní (ph) kyselosti Praktické předvedení a ústní vysvětlení Ověřit hmotnost, popř. objem vyráběného produktu Praktické předvedení -
Skladování polotovarů, přísad a hotových mléčných výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Zajistit správné uchování polotovarů a technologických přísad Praktické předvedení a ústní ověření Uskladnit mléčné výrobky, dodržovat teploty skladování mléčných výrobků Praktické předvedení a ústní ověření -
Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v mlékárenském provozu
Kritéria hodnocení Ověření Vysvětlit zásady sanitačních řádů v mlékárenském provozu, vysvětlit sanitační postup na určeném výrobním středisku Ústní ověření Provést čištění strojního a technologického vybavení určeného mlékárenského střediska Praktické předvedení Používat předepsaný pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení Předvést postup mytí a dezinfekce rukou, sanitace pracovní obuvi Praktické předvedení -
Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin v mlékárenské výrobě; bezpečné používání čisticích prostředků a jiných chemikálií
Kritéria hodnocení Ověření Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě mléčných výrobků Ústní a praktické předvedení Předvést bezpečnou práci s používanými chemikáliemi (kyselina, louh) a čisticími a dezinfekčními prostředky Praktické předvedení Charakterizovat vybrané protipožární předpisy Ústní ověření
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarma