Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Vyúčtování tržeb
Kritéria hodnocení Ověření Využívat zúčtovací techniku Praktické předvedení Vyúčtovat bezchybně tržby Praktické předvedení -
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
Kritéria hodnocení Ověření Uvést hosty ke stolům Praktické předvedení Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů Praktické předvedení + slovní komunikace Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu Praktické předvedení + slovní komunikace Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce Slovní komunikace -
Vyřizování objednávek hostů
Kritéria hodnocení Ověření Přijmout a vyřídit objednávku hosta - přesně a rychle Praktické předvedení s písemným záznamem Předat objednávku úseku výroby Praktické předvedení Převzít objednané pokrmy a nápoje Praktické předvedení -
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
Kritéria hodnocení Ověření Sestavit jídelní (nápojový, nabídkový) lístek Praktické předvedení + písemně Sestavit menu pro danou příležitost Praktické předvedení + písemně -
Inkasování plateb od hostů
Kritéria hodnocení Ověření Provést vyúčtování s hostem - připravit a předložit účet Praktické předvedení + výpočet Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta Praktické předvedení + výpočet Využívat zúčtovací techniku Praktické předvedení -
Příprava teplých nápojů
Kritéria hodnocení Ověření Volit vhodné suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení + slovně Připravovat teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku Praktické předvedení Používat adekvátní technologické vybavení a inventář Praktické předvedení Servírovat různé druhy nápojů podle jejich charakteru Praktické předvedení -
Ošetřování a skladování nápojů
Kritéria hodnocení Ověření Rozlišovat jednotlivé druhy teplých a studených nápojů Slovní vysvětlení Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů Slovní vysvětlení + praktické předvedení Používat adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů Praktické předvedení + slovní vysvětlení -
Nakládání s inventářem
Kritéria hodnocení Ověření Používat inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení Vést evidenci inventáře, vést záznamy o pohybu inventáře Písemně nebo slovně vysvětlit Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář Praktické předvedení Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení -
Skladování potravinářských surovin
Kritéria hodnocení Ověření Skladovat potraviny a nápoje podle hygienických norem Praktické předvedení Evidovat pohyb skladových zásob Písemně nebo na PC Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží Písemně Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny Praktické předvedení -
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
Kritéria hodnocení Ověření Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy Praktické předvedení Používat vhodný inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení Komunikovat profesionálně s hostem Slovní komunikace Používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky Praktické předvedení -
Podávání pokrmů a nápojů hostům při bufetovém uspořádání
Kritéria hodnocení Ověření Provádět servis pokrmů z nabídky Praktické předvedení Obsluhovat kvalitně, efektivně a dodržovat zásady techniky obsluhy Praktické předvedení Komunikovat s hostem a dodržovat profesní etiku Slovní komunikace Připravit nabídkový stůl, používat vhodný inventář Praktické předvedení -
Obsluha zařízení v odbytovém středisku
Kritéria hodnocení Ověření Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení Používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky Praktické předvedení + slovně Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení Obsluhovat čisticí a mycí zařízení Praktické předvedení Obsluhovat chladicí a mrazicí zařízení Praktické předvedení -
Obsluha výčepních zařízení
Kritéria hodnocení Ověření Ošetřovat výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami Praktické předvedení Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo Praktické předvedení + slovně -
Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích
Kritéria hodnocení Ověření Příprava pracoviště na provoz - zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště Praktické předvedení Převzít úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení + slovně Dodržovat časovou posloupnost prací a dodržovat časový harmonogram Praktické předvedení Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu Praktické předvedení Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení -
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení + slovně Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarmaKde se můžu nechat vyzkoušet?
-
Jiří Bodlák
Adresa: Foerstrova 1688/5, Hradec Králové, 50002     Kontakt: Jiří Bodlák Telefon: 775851123 -
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Adresa: Kollárova 617, Uherské Hradiště, 68601 IČ: 00559644     Kontakt: Ing. Jaroslav Zatloukal E-mail: malinova@ssphz-uh.cz Telefon: 872433911 -
Zdeňka Endlicherová
Adresa: Hoppova 876/10, Brno, 60200     Kontakt: PhDr. Zdeňka Endlicherová E-mail: endlicherova@ncm.cz Telefon: 543239124
Mohlo by vás také zajímat
Co se hodí všem profesím
Zdroj informací
Všechny dostupné zkoušející
-
Jiří Bodlák
Adresa: Foerstrova 1688/5, Hradec Králové, 50002     Kontakt: Jiří Bodlák Telefon: 775851123 -
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Adresa: Kollárova 617, Uherské Hradiště, 68601 IČ: 00559644     Kontakt: Ing. Jaroslav Zatloukal E-mail: malinova@ssphz-uh.cz Telefon: 872433911 -
Zdeňka Endlicherová
Adresa: Hoppova 876/10, Brno, 60200     Kontakt: PhDr. Zdeňka Endlicherová E-mail: endlicherova@ncm.cz Telefon: 543239124