Nahlásit chybu
Navrhnout vylepšení
Search
Menu
  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách z NSK
  • Pro autorizované osoby
  • Živnosti a profesní kvalifikace
  • Kontakt

Pracovník/pracovnice výroby jemného pečiva

profesní kvalifikace

O profesní kvalifikaci

Pekař nebo cukrář pro výrobu jemného pečiva vyrábí všechny druhy jemného pečiva. Připravuje těsta od výpočtu spotřeby surovin, jejich navážení a úpravy, obsluhy strojů a zařízení při zhotovování těst a hmot, tvarování a tepelné úpravy výrobků.

Autorizované osoby

Odborné kompetence

Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu jemného pečiva
3. úroveň
Volba technologického postupu pro výrobu jemného pečiva
3. úroveň
Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu jemného pečiva
3. úroveň
Zhotovování těst, hmot a polotovarů pro výrobu jemného pečiva
3. úroveň
Dělení, tvarování těst, dávkování hmot, plnění před pečením
3. úroveň
Pečení, smažení výrobků jemného pečiva
3. úroveň
Příprava a použití náplní a polev pro výrobu jemného pečiva
3. úroveň
Dohotovování a zdobení jemného pečiva
3. úroveň
Uchovávání, balení a expedice jemného pečiva
3. úroveň
Posuzování jakosti surovin a polotovarů pro výrobu jemného pečiva a hotových výrobků
3. úroveň
Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu jemného pečiva
3. úroveň
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v pekařské a cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
3. úroveň
Prodej jemného pečiva
3. úroveň
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji jemného pečiva
3. úroveň
Platnost standardu od: 21.10.2022
Platnost standardu do: neomezeně
Kvalifikační úroveň: 3
Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství
Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie
Povolání: Pracovník výroby jemného pečiva
Více na narodnikvalifikace.cz
Více na nsp.cz
Kód: 29-002-H

Seznam profesních kvalifikací

Projděte si seznam profesních kvalifikací. Víte, jaké dovednosti musíte pro danou kvalifikaci prokázat?

Informace pro školy

Víte, že jako škola máte v rámci Národní soustavy kvalifikací jisté výhody při získávání autorizací?

Vše o zkouškách

Zjistěte, jak se přihlásit ke zkoušce a kde získáte informace o tom, kdo vás vyzkouší.

Pro autorizované osoby

Kdo je to autorizovaná osoba a jaké výhody má získání autorizace?

Kvalifikace a živnosti

U řady živností je podmínkou k jejímu získání určitá kvalifikace. Pro které toto platí a kde si znalosti a dovednosti nechat ověřit?

Přihlaste se k odběru našich novinek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur dela more etc fore lorela ido, soredum foresta logika portala consore mio de la porte sorte forte.

Hlavní menu

  • Úvodní stránka
  • Seznam profesních kvalifikací
  • Kontakt

Hlavní rozcestník

  • Informace pro školy
  • Vše o zkouškách
  • Pro autorizované osoby
  • Kvalifikace a živnosti

Důležité odkazy

  • Aktuální články
  • GDPR
  • Převodník ÚPK a živností
  • Národní pedagogický institut ČR
  • Senovážné náměstí 25
  • 110 00 Praha 1
Všechna práva vyhrazena | 2023

Vítejte na novém portálu
Vzdělávání a práce. 

Web se aktuálně nachází v testovací fázi, omluvte prosím dočasnou neúplnost všech dat.

Na rozvoji intenzivně pracujeme.