TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 41-009-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Hnojení zeleniny

    Kritéria hodnocení Ověření
    Předvést hnojení a přihnojení průmyslovým pevným a kapalným hnojivem Praktické předvedení
    Vyhnojit pozemek organickým hnojivem Praktické předvedení
    Popsat zásady bezpečné práce při manipulaci s hnojivy Ústní ověření
  • Předpěstování zeleninové sadby

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést výsev zeleniny do truhlíku, pařeniště, na výsevní záhon Praktické předvedení
    Přepichovat a hrnkovat rostliny z výsevů Praktické předvedení
    Popsat předpěstování zeleninové sadby (např. raného salátu, rajčat, papriky atd.) Ústní ověření
    Ošetřit zeleninovou sadbu a připravit ji na výsadbu Praktické předvedení
  • Ošetřování rostlin ručním nářadím

    Kritéria hodnocení Ověření
    Předvést základní kultivační práce (okopávka, odplevelování, rytí, hrabání) a zdůvodnit význam jednotlivých činností Praktické předvedení a ústní ověření
  • Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zapojit kultivační nářadí za traktor Praktické předvedení
    Kultivovat meziřádkový prostor např. pomocí traktoru a plečky Praktické předvedení
    Nahrnout porost plodové zeleniny, popř. brambor Praktické předvedení
  • Výsadba a ošetřování zeleniny během vegetace ve venkovních podmínkách i krytých prostorách

    Kritéria hodnocení Ověření
    Popsat technologický postup při ruční výsadbě zeleninové sadby v polních podmínkách i krytých prostorách Ústní ověření
    Vysadit hrnkovanou, popř. přepichovanou sadbu zeleniny Praktické předvedení
    Ošetřit vysázenou zeleninu Praktické předvedení
  • Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům zeleniny

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vysvětlit technologický postup při míchání a aplikaci chemických látek Ústní ověření
    Namíchat ochranný postřik v požadované koncentraci Praktické předvedení
    Provést postřik zeleniny proti chorobám a škůdcům Praktické předvedení
    Vyjmenovat zásady bezpečnosti práce při manipulaci s chemickými látkami Ústní ověření
  • Sklizeň, třídění, skladování a expedice zeleniny a její úpravy pro prodej

    Kritéria hodnocení Ověření
    Sklidit vybraný druh zeleniny v optimálním termínu Praktické předvedení
    Třídit sklizenou zeleninu a připravit ji k expedici nebo skladování Praktické předvedení
    Upravit jednotlivé druhy zeleniny pro prodej Praktické předvedení
    Zabalit jednotlivé druhy zeleniny podle požadavků trhu Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (1)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz