Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Vyplnit žádanku Praktické předvedení Převzít suroviny, zkontrolovat množství a kvalitu surovin a polotovarů Praktické předvedení a ústní ověření Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření -
Volba technologického postupu pro výrobu zákusků a dortů
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný technologický postup a organizaci výroby pro přípravu zákusků a dortů, navrhnout kritické body Ústní ověření Zvolit a připravit vhodné pomůcky, nástroje, případně stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření -
Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a ústní ověření Navážit potřebné množství surovin a přísad Praktické předvedení Připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování Praktické předvedení Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup Ústní ověření -
Zhotovování cukrářských těst, hmot a polotovarů
Kritéria hodnocení Ověření Z navážených a upravených surovin zpracovat těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem (recepturou) Praktické předvedení a ústní ověření Uchovat těsto, hmotu nebo polotovar v optimálních podmínkách pro další využití (zpracování) Praktické předvedení a ústní ověření -
Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný způsob tvarování těsta nebo hmoty podle charakteru výrobku Ústní ověření Vytvarovat těsto nebo hmotu do požadovaného tvaru (podle obecných pravidel nebo podle vlastního návrhu), v souladu s technologickým postupem umístit na plech Praktické předvedení Nadávkovat hmotu do forem Praktické předvedení Připravené těsto nebo hmotu naplnit náplní nebo ovocem nebo dochutit jinými ingrediencemi v souladu s recepturou Praktické předvedení Uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků Praktické předvedení -
Příprava a použití základních náplní a polev
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku Ústní ověření Připravit a zpracovat náplně, polevy, ozdoby z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu Praktické předvedení Uskladnit náplně, polevy a ozdoby na potřebnou dobu Praktické předvedení a ústní ověření -
Tepelná úprava cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný režim tepelné úpravy Ústní ověření Připravit zařízení pro tepelnou úpravu, nastavit vhodný režim v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení Upéct výrobky a vyjmout z pece, posoudit stupeň propečení výrobku Praktické předvedení Usmažit výrobky na pánvi Praktické předvedení Uvařit výrobky Praktické předvedení a ústní ověření Upečené, uvařené nebo usmažené výrobky připravit pro další zpracování Praktické předvedení a ústní ověření -
Dohotovování a zdobení zákusků a dortů
Kritéria hodnocení Ověření Dohotovit zákusky a dorty podle technologického postupu a podle charakteru výrobku (ručně nebo strojově) Praktické předvedení Ozdobit zákusky a dorty v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy (podle návrhu nebo podle vlastní fantazie) Praktické předvedení a ústní ověření Zkontrolovat hmotnost, velikost a tvar výrobku Praktické předvedení a metrologické měření -
Uchovávání, balení a expedice cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Uchovat zákusky a dorty s ohledem na požadovanou trvanlivost, kvalitu a bezpečnost potravin podle zásad a pravidel Praktické předvedení a ústní ověření Připravit vhodný balicí materiál a zabalit cukrářský výrobek k expedici a označit jej Praktické předvedení a ústní ověření -
Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Kontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření Provést výstupní kontrolu hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření V případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření -
Prodej cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Vystavovat nabídkový sortiment cukrářských výrobků v souladu s estetickými principy a hygienickými předpisy Praktické předvedení a ústní ověření Obsluhovat zákazníka, dodržovat zásady prodeje cukrářských výrobků Praktické předvedení Připravit vhodný balicí materiál a zabalit cukrářský výrobek Praktické předvedení -
Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení Kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu Praktické předvedení, sledování Provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení Praktické předvedení -
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě zákusků a dortů Ústní ověření -
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Vést předepsanou provozní evidenci v cukrářské výrobě a při prodeji cukrářských výrobků Praktické předvedení
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarmaKde se můžu nechat vyzkoušet?
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Znojmo, Dvořákova 19
Adresa: Dvořákova 1594, Znojmo, 66967 IČ: 00055301     Kontakt: Ing. Josef Brouček E-mail: sekretariat@sos-znojmo.cz Telefon: 515225280 -
Střední škola techniky a služeb, Karviná, příspěvková organizace
Adresa: Tř. Osvobození 1111, Karviná, 73506 IČ: 13644254     Kontakt: RNDr. Iva Sandriová E-mail: sekretar@ssinte-karvina.cz Telefon: 596343551
Mohlo by vás také zajímat
Co se hodí všem profesím
Zdroj informací
Všechny dostupné zkoušející
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Znojmo, Dvořákova 19
Adresa: Dvořákova 1594, Znojmo, 66967 IČ: 00055301     Kontakt: Ing. Josef Brouček E-mail: sekretariat@sos-znojmo.cz Telefon: 515225280 -
Střední škola techniky a služeb, Karviná, příspěvková organizace
Adresa: Tř. Osvobození 1111, Karviná, 73506 IČ: 13644254     Kontakt: RNDr. Iva Sandriová E-mail: sekretar@ssinte-karvina.cz Telefon: 596343551