TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 29-012-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vyplnit žádanku Praktické předvedení
    Převzít suroviny, zkontrolovat množství a kvalitu surovin a polotovarů Praktické předvedení a ústní ověření
    Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření
  • Volba technologického postupu pro přípravu restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný technologický postup a organizaci výroby pro přípravu restauračního moučníku, navrhnout kritické body Ústní ověření
    Zvolit a připravit k provozu vhodné stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření
  • Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a ústní ověření
    Navážit potřebné množství surovin a pomocných látek Praktické předvedení
    Připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování s minimálními ztrátami Praktické předvedení
    Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup Ústní ověření
  • Zhotovování těst a hmot na přípravu teplých a studených restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Z navážených a upravených surovin zpracovat těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení
    Uchovat těsto, hmotu nebo polotovar v optimálních podmínkách pro další využití (zpracování) Praktické předvedení a ústní ověření
  • Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný způsob tvarování těsta nebo hmoty podle charakteru výrobku Ústní ověření
    Vytvarovat těsto nebo hmotu do požadovaného tvaru (podle obecných pravidel nebo podle vlastního návrhu) v souladu s technologickým postupem, umístit na plech Praktické předvedení
    Nadávkovat hmotu do forem Praktické předvedení
    Připravené těsto nebo hmotu naplnit náplní nebo ovocem v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení
    Uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků Praktické předvedení
  • Příprava a použití základních náplní a polev

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku Ústní ověření
    Zpracovat náplně, polevy, ozdoby z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu Praktické předvedení
    Uskladnit náplně, polevy a ozdoby na potřebnou dobu Praktické předvedení a ústní ověření
  • Tepelné úpravy restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný režim tepelné úpravy Ústní ověření
    Připravit zařízení pro tepelnou úpravu, nastavit vhodný režim v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení
    Upéct výrobky a vyjmout z pece, posoudit stupeň propečení výrobku Praktické předvedení a ústní ověření
    Usmažit výrobky na pánvi Praktické předvedení
    Vařit hmoty, popř. pouze želírování hmoty Praktické předvedení
    Upečené, uvařené nebo usmažené výrobky připravit pro další zpracování Praktické předvedení
  • Dohotovování a zdobení teplých a studených restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dohotovit restaurační moučník podle technologického postupu a podle charakteru moučníku (ručně nebo strojově) Praktické předvedení
    Ozdobit moučník v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy (podle návrhu nebo podle vlastní fantazie) Praktické předvedení a ústní ověření
    Zkontrolovat hmotnost, velikost a tvar výrobku Praktické předvedení a metrologické měření
  • Aranžování a úprava při servírování

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit, ozdobit a servírovat restaurační moučník Praktické předvedení a ústní ověření
    Zhodnotit estetickou úpravu před expedicí Ústní ověření
  • Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zkontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést výstupní kontrolu polotovarů a hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření
    V případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení
    Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení
    Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
    Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení
    Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě restauračních moučníků Ústní ověření
  • Obsluha a seřizování strojů a zařízení při výrobě restauračních moučníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení
    Kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu Praktické předvedení, sledování
    Provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení Praktické předvedení
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vést předepsanou provozní evidenci v cukrářské výrobě a při prodeji cukrářských výrobků Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (2)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz