TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 65-006-E je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit pracoviště na provoz Praktické předvedení
    Převzít pracovní úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení
    Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení
    Zvolit vhodný technologický postup pro přípravu zadaného pokrmu Praktické předvedení a ústní ověření
    Vybrat, připravit a použít vhodné suroviny pro daný pokrm Praktické předvedení
    Zvolit a připravit k provozu vhodná technologická zařízení Praktické předvedení
  • Přejímka potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést normování na daný počet porcí podle stanovené receptury Praktické předvedení
    Zkontrolovat deklarovaný druh surovin a gramáž Praktické předvedení
    Senzoricky posoudit nezávadnost a kvalitu surovin Praktické předvedení
    Vyhotovit doklad o převzetí zboží Praktické předvedení
  • Příprava a tepelná úprava příloh

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit přílohu podle technologického postupu ze surovin nebo polotovarů v požadované kvalitě a kvantitě Praktické předvedení
    Provést tepelnou úpravu příloh v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení
    Zkontrolovat jakost příloh Praktické předvedení
    Připravit přílohy pro expedici Praktické předvedení
  • Zpracování a úprava polotovarů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zpracovat polotovary v souladu s jejich určením a technologickým postupem úpravy Praktické předvedení
    Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení
  • Skladování potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat a ošetřovat suroviny podle hygienických norem Praktické předvedení a ústní ověření
    Vyhotovit doklady o příjmu a výdeji Praktické předvedení
    Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení
  • Obsluha technologických zařízení v provozu

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení
    Bezpečně používat technologická zařízení v souladu s jejich určením Praktické předvedení
    Ošetřit a zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
    Vysvětlit na příkladech význam kritických bodů a jejich dodržování v praxi Ústní ověření
    Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (1)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz