TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 29-030-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu lahůdkářských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Převzít suroviny, polotovary a přísady Ústní ověření
    Zkontrolovat množství a kvalitu surovin, polotovarů a přísad Praktické předvedení a ústní ověření
    Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření
  • Tepelné opracování polotovarů pro výrobu lahůdek

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit suroviny a polotovary k tepelnému opracování, tj. uzení, vaření, pečení, smažení Praktické předvedení a ústní ověření
    Nastavit režim tepelného opracování surovin Praktické předvedení a ústní ověření
    Zkontrolovat průběh tepelného procesu Praktické předvedení a ústní ověření
    Zchlazovat výrobky a polotovary Praktické předvedení a ústní ověření
  • Příprava zeleninových polotovarů pro výrobu lahůdkářských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Očistit a upravit suroviny před zpracováním Praktické předvedení a ústní ověření
    Tepelně opracovat (vařit, zchladit, příp. rozmrazit) suroviny Praktické předvedení a ústní ověření
    Ručně nebo mechanicky dělit suroviny Praktické předvedení
    Předvést marinování zeleniny Praktické předvedení a ústní ověření
  • Výroba aspiků, majonéz a remulád

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit aspiky, majonézy, remulády a další studené omáčky v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení
    Uchovávat aspiky, majonézy, remulády a další studené omáčky podle zásad výroby bezpečných potravin před dalším zpracováním Praktické předvedení a ústní ověření
  • Výroba lahůdkářských salátů, pomazánek a krémů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Upravit suroviny podle technologického postupu Praktické předvedení
    Zhotovit lahůdkářské saláty, pomazánky a krémy podle technologického postupu Praktické předvedení a ústní ověření
  • Výroba plněných baget, chlebíčků, obložených mís a kusových výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Upravit suroviny Praktické předvedení
    Natřít pečivo pomazánkami, naplnit a naaranžovat pečivo Praktické předvedení a ústní ověření
    Naranžovat potraviny na obložené mísy a připravit kusové výrobky Praktické předvedení a ústní ověření
  • Obsluha strojů a zařízení pro zpracování a balení lahůdek

    Kritéria hodnocení Ověření
    Použít vhodné technologické vybavení při výrobě lahůdkářských výrobků Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést čištění a běžnou údržbu strojů a zařízení ve výrobě lahůdek Praktické předvedení
    Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení
  • Posuzování jakosti surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést vstupní kontrolu surovin a polotovarů – připravit vzorky pro senzorickou analýzu a vyhodnotit rozbor Praktické předvedení a ústní ověření
    Zkontrolovat jakost potravinářských výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky, provést smyslové posouzení a jednoduchou zkoušku (např. měření pH, teploty) Praktické předvedení a ústní ověření
    Navrhnout nápravu a vyvodit opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření
  • Uchovávání, balení a expedice lahůdek

    Kritéria hodnocení Ověření
    Uchovávat lahůdkářské výrobky Praktické předvedení a ústní ověření
    Zabalit a označit lahůdkářské výrobky požadovanými údaji Praktické předvedení a ústní ověření
    Vyexpedovat lahůdkářské výrobky Praktické předvedení a ústní ověření
  • Prodej lahůdek

    Kritéria hodnocení Ověření
    Předvést prodej lahůdkářských výrobků Praktické předvedení
    Identifikovat základní vady lahůdkářských výrobků Praktické předvedení a ústní ověření
    Uchovávat lahůdkářské výrobky v prodejně, vysvětlit zásady uchovávání Praktické předvedení a ústní ověření
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v lahůdkářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Sledovat kritické body v průběhu výroby lahůdkářských výrobků Praktické předvedení a ústní ověření
    Dodržovat hygienické předpisy a osobní hygienu Praktické předvedení
    Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení a ústní ověření
    Dodržovat zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení a ústní ověření
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji lahůdek

    Kritéria hodnocení Ověření
    Předvést vedení předepsané operativně-technické evidence při výrobě a prodeji lahůdek Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma