Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Vyplnit žádanku Praktické předvedení Převzít suroviny, polotovary a přísady, zkontrolovat množství a kvalitu surovin a polotovarů Praktické předvedení a ústní ověření Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření -
Volba technologického postupu pro výrobu jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný technologický postup a organizaci výroby jemného pečiva, navrhnout kritické body Ústní ověření Zvolit a připravit vhodné pomůcky, nástroje, případně stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření -
Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a ústní ověření Navážit potřebné množství surovin a přísad Praktické předvedení Připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování Praktické předvedení Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup Ústní ověření -
Zhotovování těst, hmot a polotovarů pro výrobu jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Z navážených a upravených surovin zhotovit těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem s využitím příslušných strojů a zařízení Praktické předvedení a ústní ověření Uchovat těsto, hmotu nebo polotovar podle zásad výroby bezpečných potravin před dalším zpracováním Praktické předvedení a ústní ověření -
Dělení, tvarování těst, dávkování hmot, plnění před pečením
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný způsob tvarování těsta nebo hmoty podle charakteru výrobku Ústní ověření Vytvarovat těsto nebo hmotu do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem a umístit na plech Praktické předvedení a ústní ověření Nadávkovat hmotu do forem Praktické předvedení Připravené těsto nebo hmotu naplnit náplní nebo ovocem v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření Uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků Praktické předvedení -
Pečení, smažení výrobků jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný režim pečení Ústní ověření Připravit pec dle zvoleného režimu pečení Praktické předvedení Upéct výrobky, vyjmout z pece a posoudit stupeň propečení Praktické předvedení a ústní ověření Usmažit výrobky na pánvi Praktické předvedení Upečené nebo usmažené výrobky připravit pro další zpracování Praktické předvedení -
Příprava a použití náplní a polev pro výrobu jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku Ústní ověření Zhotovit a použít náplně, polevy, ozdoby apod. z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu s využitím příslušných strojů a zařízení Praktické předvedení Uchovat náplně, polevy a ozdoby pro další zpracování Praktické předvedení -
Dohotovování a zdobení jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Ručně dohotovit výrobek podle technologického postupu a charakteru výrobku Praktické předvedení Strojově dohotovit výrobek podle technologického postupu a podle charakteru výrobku Praktické předvedení Ozdobit výrobek jemného pečiva v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy Praktické předvedení a ústní ověření Zkontrolovat hmotnost, objem a tvar výrobku Praktické předvedení a metrologické měření -
Uchovávání, balení a expedice jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Uchovat jemné pečivo s ohledem na požadovanou trvanlivost, kvalitu a bezpečnost potravin podle zásad a pravidel Praktické předvedení a ústní ověření Připravit vhodný balicí materiál a zabalit hotové výrobky k expedici a označit je Praktické předvedení -
Posuzování jakosti surovin a polotovarů pro výrobu jemného pečiva a hotových výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Kontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření Provést výstupní kontrolu polotovarů a hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, objemu a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření V případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření -
Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení Provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení Praktické předvedení Kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu Praktické předvedení, sledování -
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v pekařské a cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě jemného pečiva Ústní ověření -
Prodej jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Vystavit nabídkový sortiment jemného pečiva v souladu s estetickými principy a hygienickými předpisy Praktické předvedení a ústní ověření Obsloužit zákazníka, dodržovat zásady prodeje jemného pečiva Praktické předvedení Připravit vhodný balicí materiál, zabalit jemné pečivo k expedici a označit je Praktické předvedení -
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji jemného pečiva
Kritéria hodnocení Ověření Vést předepsanou provozní evidenci při výrobě a při prodeji jemného pečiva Praktické předvedení
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarmaKde se můžu nechat vyzkoušet?
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Znojmo, Dvořákova 19
Adresa: Dvořákova 1594, Znojmo, 66967 IČ: 00055301     Kontakt: Ing. Josef Brouček E-mail: sekretariat@sos-znojmo.cz Telefon: 515225280
Mohlo by vás také zajímat
Co se hodí všem profesím
Zdroj informací
Všechny dostupné zkoušející
-
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Znojmo, Dvořákova 19
Adresa: Dvořákova 1594, Znojmo, 66967 IČ: 00055301     Kontakt: Ing. Josef Brouček E-mail: sekretariat@sos-znojmo.cz Telefon: 515225280