TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 29-002-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vyplnit žádanku Praktické předvedení
    Převzít suroviny, polotovary a přísady, zkontrolovat množství a kvalitu surovin a polotovarů Praktické předvedení a ústní ověření
    Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření
  • Volba technologického postupu pro výrobu jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný technologický postup a organizaci výroby jemného pečiva, navrhnout kritické body Ústní ověření
    Zvolit a připravit vhodné pomůcky, nástroje, případně stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření
  • Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a ústní ověření
    Navážit potřebné množství surovin a přísad Praktické předvedení
    Připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování Praktické předvedení
    Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup Ústní ověření
  • Zhotovování těst, hmot a polotovarů pro výrobu jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Z navážených a upravených surovin zhotovit těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem s využitím příslušných strojů a zařízení Praktické předvedení a ústní ověření
    Uchovat těsto, hmotu nebo polotovar podle zásad výroby bezpečných potravin před dalším zpracováním Praktické předvedení a ústní ověření
  • Dělení, tvarování těst, dávkování hmot, plnění před pečením

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný způsob tvarování těsta nebo hmoty podle charakteru výrobku Ústní ověření
    Vytvarovat těsto nebo hmotu do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem a umístit na plech Praktické předvedení a ústní ověření
    Nadávkovat hmotu do forem Praktické předvedení
    Připravené těsto nebo hmotu naplnit náplní nebo ovocem v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření
    Uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků Praktické předvedení
  • Pečení, smažení výrobků jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný režim pečení Ústní ověření
    Připravit pec dle zvoleného režimu pečení Praktické předvedení
    Upéct výrobky, vyjmout z pece a posoudit stupeň propečení Praktické předvedení a ústní ověření
    Usmažit výrobky na pánvi Praktické předvedení
    Upečené nebo usmažené výrobky připravit pro další zpracování Praktické předvedení
  • Příprava a použití náplní a polev pro výrobu jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku Ústní ověření
    Zhotovit a použít náplně, polevy, ozdoby apod. z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu s využitím příslušných strojů a zařízení Praktické předvedení
    Uchovat náplně, polevy a ozdoby pro další zpracování Praktické předvedení
  • Dohotovování a zdobení jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ručně dohotovit výrobek podle technologického postupu a charakteru výrobku Praktické předvedení
    Strojově dohotovit výrobek podle technologického postupu a podle charakteru výrobku Praktické předvedení
    Ozdobit výrobek jemného pečiva v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy Praktické předvedení a ústní ověření
    Zkontrolovat hmotnost, objem a tvar výrobku Praktické předvedení a metrologické měření
  • Uchovávání, balení a expedice jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Uchovat jemné pečivo s ohledem na požadovanou trvanlivost, kvalitu a bezpečnost potravin podle zásad a pravidel Praktické předvedení a ústní ověření
    Připravit vhodný balicí materiál a zabalit hotové výrobky k expedici a označit je Praktické předvedení
  • Posuzování jakosti surovin a polotovarů pro výrobu jemného pečiva a hotových výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Kontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést výstupní kontrolu polotovarů a hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, objemu a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření
    V případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření
  • Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení
    Provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení Praktické předvedení
    Kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu Praktické předvedení, sledování
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v pekařské a cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení
    Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení
    Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
    Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení
    Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě jemného pečiva Ústní ověření
  • Prodej jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vystavit nabídkový sortiment jemného pečiva v souladu s estetickými principy a hygienickými předpisy Praktické předvedení a ústní ověření
    Obsloužit zákazníka, dodržovat zásady prodeje jemného pečiva Praktické předvedení
    Připravit vhodný balicí materiál, zabalit jemné pečivo k expedici a označit je Praktické předvedení
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji jemného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vést předepsanou provozní evidenci při výrobě a při prodeji jemného pečiva Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (7)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz