TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 29-001-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu chleba a běžného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vyplnit žádanku Praktické předvedení
    Převzít suroviny, polotovary a přísady, zkontrolovat množství a kvalitu surovin (polotovarů) a přísad Praktické předvedení a ústní ověření
    Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření
  • Volba technologického postupu pro výrobu chleba a běžného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit technologický postup a organizaci výroby, navrhnout kritické body Praktické předvedení a ústní ověření
    Zvolit odpovídající stroje a zařízení podle technologického postupu Praktické předvedení a ústní ověření
  • Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu chleba a běžného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu Praktické předvedení a ústní ověření
    Navážit potřebné množství surovin a přísad Praktické předvedení
    Připravit suroviny k technologickému zpracování Praktické předvedení a ústní ověření
  • Výroba těst a kvasů pro chleba a běžné pečivo

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zhotovit těsto a kvas v požadované kvalitě a množství podle zvoleného technologického postupu Praktické předvedení
    Uchovat těsto a kvas podle zásad výroby bezpečných potravin před dalším zpracováním Praktické předvedení a ústní ověření
  • Dělení a tvarování těst

    Kritéria hodnocení Ověření
    Tvarovat těsto do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem, vytvarované kousky umístit na plechy Praktické předvedení
    Nadávkovat těsto do forem Praktické předvedení
    Uplatnit estetická pravidla při zhotovování pekařských výrobků Praktické předvedení
  • Obsluha a seřizování kynárny

    Kritéria hodnocení Ověření
    Nastavit parametry kynárny a uložit klonky, ošatky, formy, či jinak vytvarované těstové kusy k dokynutí Praktické předvedení a ústní ověření
    Zkontrolovat dokynutí těsta Praktické předvedení a ústní ověření
    Strojení výrobků před pečením Praktické předvedení
  • Pečení chleba a běžného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný režim pečení Ústní ověření
    Připravit pec v souladu s režimem pečení Praktické předvedení a ústní ověření
    Upéct výrobky, vyjmout z pece a posoudit stupeň propečení Praktické předvedení a ústní ověření
  • Uchovávání, balení a expedice chleba a běžného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Uchovávat chleba a běžné pečivo podle zásad výroby bezpečných potravin Praktické předvedení a ústní ověření
    Balit a označovat pekařské výrobky podle technologického postupu Praktické předvedení a ústní ověření
    Ukládat pekařské výrobky do přepravních obalů Praktické předvedení
    Vyřazovat výrobky nestandardní jakosti Ústní ověření
    Expedovat chléb a běžné pečivo Praktické předvedení
  • Obsluha strojů a zařízení pro pekařskou výrobu

    Kritéria hodnocení Ověření
    Použít vhodné technologické vybavení při výrobě chleba a běžného pečiva Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést čištění a běžnou údržbu strojů a zařízení v pekařské výrobě Praktické předvedení
    Používat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení
  • Posuzování jakosti surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Sledovat a dodržovat kritické body během celé pekařské výroby Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést vstupní kontrolu surovin a polotovarů – připravit vzorky pro senzorickou analýzu a vyhodnotit rozbor Praktické předvedení a ústní ověření
    Kontrolovat jakost pekařských výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, objemu a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření
    Vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení
    Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení
    Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
    Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení
    Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě chleba a běžného pečiva Ústní ověření
  • Prodej chleba a běžného pečiva

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat zásady prodeje pekařských výrobků Praktické předvedení
    Obsloužit zákazníka Praktické předvedení
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji pekařských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vést předepsanou provozní evidenci surovin, polotovarů a hotových výrobků při výrobě a prodeji pekařských výrobků Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (1)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz