TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 65-005-E je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit pracoviště na provoz Praktické předvedení
    Převzít úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení
    Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení
    Realizovat technologický postup podle zadání Praktické předvedení
    Použít vhodné suroviny pro připravovaný pokrm Praktické předvedení
    Připravit k provozu vhodná technologická zařízení pro daný účel Praktické předvedení
  • Přejímka potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zkontrolovat deklarovaný druh surovin a gramáž Praktické předvedení
    Senzoricky posoudit nezávadnost a kvalitu surovin Praktické předvedení
    Vyhotovit doklad o převzetí zboží Praktické předvedení
  • Příprava teplých nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zpracovat vhodné suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení
    Připravit teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku Praktické předvedení
    Použít adekvátní technologické vybavení Praktické předvedení
  • Nakládání s inventářem

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení
    Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Skladování potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat a ošetřovat suroviny podle hygienických norem Praktické předvedení a ústní ověření
    Zhotovit doklady o příjmu a výdeji Praktické předvedení
    Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení
  • Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržet technologický postup přípravy pro daný pokrm (dobu přípravy, teplotu a množství surovin podle receptur) Praktické předvedení
    Připravit pokrm s typickými požadovanými vlastnostmi a úpravami Praktické předvedení
    Provést úpravu a estetizaci pokrmu, kontrolu kvality a senzoricky zhodnotit pokrm před expedicí Praktické předvedení
    Použít technologické vybavení určené pro tepelnou úpravu pokrmů Praktické předvedení
  • Zpracování a úprava polotovarů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zpracovat polotovary v souladu s jejich určením a technologickým postupem úpravy Praktické předvedení
    Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení
    Připravit pokrm z polotovarů ke konzumaci Praktické předvedení
  • Zhotovení a tepelná úprava příloh

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit přílohu podle technologického postupu ze surovin nebo polotovarů v požadované kvalitě a kvantitě Praktické předvedení
    Provést tepelnou úpravu příloh v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení
    Kontrolovat jakost příloh Praktické předvedení
    Připravit přílohy pro expedici Praktické předvedení
  • Výpomoc při výrobě jídel

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést předběžnou přípravu surovin Praktické předvedení
    Zpracovat technologicky suroviny pro výrobu pokrmů (krájení, hnětení, šlehání, mixování, porcování atd.) Praktické předvedení
    Spolupracovat při přípravě konkrétních zadaných pokrmů (dodržovat technologický postup přípravy pro daný pokrm, dobu přípravy, teplotu a množství surovin podle receptur) Praktické předvedení
    Pomáhat při expedici pokrmů podle pokynů Praktické předvedení
  • Obsluha technologických zařízení v provozu

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení
    Bezpečně používat technologická zařízení v souladu s jejich určením Praktické předvedení
    Obsluhovat technologická zařízení Praktické předvedení
    Ošetřit a zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Čištění zařízení a výrobních prostor

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vyčistit výrobní zařízení včetně jejich příslušenství Praktické předvedení
    Provést úklid a čištění výrobních prostor a příslušenství Praktické předvedení
    Použít čisticí prostředky v souladu s jejich určením Praktické předvedení
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
    Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (4)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz