TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 65-008-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Vyúčtování tržeb

    Kritéria hodnocení Ověření
    Využívat zúčtovací techniku Praktické předvedení a ústní ověření
    Vyúčtovat bezchybně tržby Praktické předvedení
  • Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku

    Kritéria hodnocení Ověření
    Uvést hosty ke stolům Praktické předvedení
    Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů Praktické předvedení a ústní ověření
    Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu Praktické předvedení a ústní ověření
    Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce Ústní ověření
  • Vyřizování objednávek hostů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Přijmout a evidovat objednávku hosta – přesně a rychle Praktické předvedení
    Předat objednávku úseku výroby Praktické předvedení
    Převzít objednané pokrmy a nápoje ve správném množství a kvalitě Praktické předvedení
  • Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Sestavit jídelní a nápojový lístek Praktické předvedení a písemné ověření
    Sestavit menu pro danou příležitost Praktické předvedení a písemné ověření
    Rozlišit jednotlivé druhy nápojů podle jejich charakteristiky Ústní ověření
  • Inkasování plateb od hostů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést vyúčtování s hostem – připravit a předložit účet Praktické předvedení
    Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta Praktické předvedení
    Využít zúčtovací techniku Praktické předvedení
  • Příprava a podávání nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení a ústní ověření
    Připravit nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku Praktické předvedení
    Použít adekvátní technologické vybavení a inventář Praktické předvedení
    Servírovat různé druhy nápojů v souladu s obecně platnými pravidly pro jejich podávání Praktické předvedení
  • Ošetřování a skladování nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů Ústní ověření
    Použít adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů Ústní ověření
  • Nakládání s inventářem

    Kritéria hodnocení Ověření
    Použít inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení
    Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář Praktické předvedení
    Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení
    Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení
  • Skladování potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat potraviny podle hygienických norem Praktické předvedení
    Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží Písemné ověření
    Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení
    Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny Praktické předvedení
  • Rozlišení základních způsobů obsluhy a akcí

    Kritéria hodnocení Ověření
    Popsat rozdíly mezi jednotlivými způsoby obsluhy (restaurační, kavárenský, slavnostní) Ústní ověření
    Popsat druhy a základní členění gastronomických akcí (recepce, galavečeře, cocktail, brunch, raut atd.) Ústní ověření
  • Příprava a výzdoba tabulí a prostor

    Kritéria hodnocení Ověření
    Navrhnout dispoziční řešení a výzdobu podle charakteru příležitosti a způsobu obsluhy Písemné a ústní ověření
    Realizovat esteticky a nápaditě výzdobu prostor a tabulí Praktické předvedení
    Připravit tabuli pro slavnostní stolování podle zadání s využitím příslušného inventáře Praktické předvedení
  • Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou

    Kritéria hodnocení Ověření
    Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy Praktické předvedení
    Použít vhodný inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení
    Komunikovat profesionálně s hostem (i v cizím jazyce) Ústní ověření
    Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze Praktické předvedení
  • Obsluha zařízení v odbytovém středisku

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit technologická zařízení k provozu Praktické předvedení
    Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze Praktické předvedení a ústní ověření
    Obsluhovat technologická zařízení Praktické předvedení
    Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Obsluha výčepních zařízení

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ošetřit výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami Praktické předvedení
    Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo Praktické předvedení
  • Podávání pokrmů a nápojů složitou obsluhou

    Kritéria hodnocení Ověření
    Sestavit menu pro slavnostní příležitost podle gastronomických pravidel Praktické předvedení
    Připravit pracoviště pro složitou obsluhu, používat vhodný inventář Praktické předvedení
    Provádět servis pokrmů a nápojů formou složité obsluhy, dohotovování pokrmů před hostem Praktické předvedení
    Provést obsluhu při slavnostních příležitostech Praktické předvedení a ústní ověření
    Komunikovat s hostem (i v cizím jazyce) a dodržovat profesní etiku Praktické předvedení a ústní ověření
    Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze Praktické předvedení
  • Výroba míchaných nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Charakterizovat přípravu míchaných nápojů, používané suroviny Písemné nebo ústní ověření
    Zvolit vhodné suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení
    Připravit míchané nápoje podle receptury Praktické předvedení
    Použít adekvátní technologická zařízení a inventář Praktické předvedení
  • Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů Ústní ověření
    Dodržovat pravidla BOZP Ústní ověření
    Dodržovat pravidla požární ochrany Ústní ověření
  • Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit pracoviště na provoz nebo na gastronomickou akci Praktické předvedení
    Převzít úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení
    Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení
    Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu nebo gastronomické akce Praktické předvedení
    Provést úklid pracoviště v souladu s hygienickými předpisy po ukončení provozu nebo gastronomické akce Praktické předvedení
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
    Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení a ústní ověření
    Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (14)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz