TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 29-042-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu perníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vyplnit žádanku Praktické předvedení
    Převzít suroviny, polotovary a přísady, zkontrolovat množství a kvalitu surovin, polotovarů a přísad Praktické předvedení a ústní ověření
    Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření
  • Volba technologického postupu pro výrobu perníků a výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný technologický postup (recepturu) a organizaci výroby pro výrobu zadaných druhů perníků Ústní ověření
    Zvolit a připravit vhodné pomůcky, nástroje, případně stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření
  • Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu perníků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a ústní ověření
    Navážit potřebné množství surovin a přísad Praktické předvedení
    Připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování s minimálními ztrátami Praktické předvedení
    Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup (recepturu) Ústní ověření
  • Zhotovování různých druhů perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Z navážených a upravených surovin zpracovat zadané perníkové těsto v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem (recepturou) Praktické předvedení a ústní ověření
    Nechat těsto odležet a uchovat je v optimálních podmínkách pro další zpracování Praktické předvedení
    Připravit těsto pro další zpracování, přidat přísady a koření Praktické předvedení
  • Dělení a tvarování perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Tvarovat těsto do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem (podle obecných pravidel nebo podle vlastního návrhu) a umístit ho na plech Praktické předvedení
    Uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků z perníkového těsta Praktické předvedení
  • Pečení výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný režim pečení Ústní ověření
    Připravit pec v souladu s režimem pečení Praktické předvedení
    Upéct výrobky a vyjmout z pece, posoudit stupeň propečení výrobku Praktické předvedení a ústní ověření
    Upečené kousky připravit pro další zpracování Praktické předvedení
  • Příprava a použití základních náplní a polev

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku Ústní ověření
    Zpracovat náplně, polevy a ozdoby z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu Praktické předvedení
    Uskladnit náplně, polevy a ozdoby na potřebnou dobu Praktické předvedení a ústní ověření
  • Dohotovování a zdobení perníků a výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ručně dohotovit výrobky podle technologického postupu a podle charakteru výrobku Praktické předvedení
    Pomocí příslušných strojů a zařízení dohotovit výrobky podle technologického postupu a podle charakteru výrobku Praktické předvedení
    Ozdobit perníky v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy (podle návrhu nebo podle vlastní fantazie) Praktické předvedení a ústní ověření
    Zkontrolovat hmotnost, velikost a tvar perníků Praktické předvedení a metrologické měření
  • Uchovávání, skladování, balení a expedice perníků a výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Uchovat perníky s ohledem na požadovanou trvanlivost, kvalitu a bezpečnost potravin podle zásad a pravidel Praktické předvedení a ústní ověření
    Připravit vhodný balicí materiál, balit perníky, označit a připravit k expedici nebo k prodeji Praktické předvedení a ústní ověření
  • Posuzování jakosti perníků a výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat technologický postup a kontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést výstupní kontrolu polotovarů a hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření
    V případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření
  • Prodej perníků a výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vystavovat nabídkový sortiment perníků a výrobků z perníkového těsta v souladu s estetickými principy a hygienickými předpisy Praktické předvedení a ústní ověření
    Obsluhovat zákazníka, dodržovat zásady prodeje cukrářských výrobků Praktické předvedení a ústní ověření
    Připravit vhodný balicí materiál, balit a expedovat výrobky Praktické předvedení a ústní ověření
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení
    Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení
    Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
    Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení
    Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě perníků Ústní ověření
  • Obsluha a seřizování strojů a zařízení při výrobě perníků a výrobků z perníkového těsta

    Kritéria hodnocení Ověření
    Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení
    Kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu Praktické předvedení, sledování
    Provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení Praktické předvedení
  • Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vést předepsanou provozní evidenci při výrobě a prodeji cukrářských výrobků Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (2)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz