Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný technologický postup pro přípravu zadaného pokrmu Praktické předvedení a ústní ověření Vybrat, připravit a upravit vhodné suroviny pro připravovaný pokrm Praktické předvedení Zvolit a připravit k provozu vhodná technologická zařízení pro daný účel Praktické předvedení -
Přejímka potravinářských surovin
Kritéria hodnocení Ověření Provést normování na daný počet porcí podle stanovené receptury Praktické předvedení Zkontrolovat deklarovaný druh surovin a gramáž Praktické předvedení Senzoricky posoudit nezávadnost a kvalitu surovin Praktické předvedení Vyhotovit doklad o převzetí zboží Praktické předvedení -
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
Kritéria hodnocení Ověření Sestavit nabídkový (jídelní, nápojový apod.) lístek podle gastronomických pravidel Písemné ověření Sestavit menu pro danou příležitost Písemné ověření -
Příprava surovin pro výrobu jídel
Kritéria hodnocení Ověření Vykonávat přípravné práce, opracovávat suroviny s minimálními ztrátami Praktické předvedení Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení Dodržet ekologické předpisy při nakládání s odpady Praktické předvedení -
Úprava jatečního masa, drůbeže, ryb a zvěřiny pro kuchyňské zpracovávání
Kritéria hodnocení Ověření Opracovat suroviny Praktické předvedení Dodržet technologický postup zpracování a připravit surovinu pro další kuchyňskou úpravu Praktické předvedení Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení -
Příprava teplých pokrmů podle receptur
Kritéria hodnocení Ověření Dodržet technologický postup přípravy pro daný pokrm Praktické předvedení Dodržet dobu přípravy, teplotu a množství surovin podle receptur Praktické předvedení Připravit pokrm s typickými požadovanými vlastnostmi Praktické předvedení Provést úpravu a estetizaci pokrmu, kontrolu kvality a hmotnosti a senzoricky zhodnotit pokrm před expedicí Praktické předvedení Použít technologické vybavení určené pro tepelnou úpravu pokrmů Praktické předvedení -
Charakteristika dietního stravování
Kritéria hodnocení Ověření Charakterizovat různé druhy diet a zásady kuchyňské přípravy pokrmů dietního stravování Ústní ověření Navrhnout vhodné pokrmy pro dietu diabetickou, redukční, jaterní Ústní ověření -
Zpracování a úprava polotovarů
Kritéria hodnocení Ověření Zpracovat polotovary v souladu s jejich určením a technologickým postupem úpravy Praktické předvedení Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení Připravit pokrm z polotovarů ke konzumaci Praktické předvedení -
Příprava a pečení moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Dodržet technologický postup přípravy a hygienické předpisy Praktické předvedení Dodržet sortiment a množství surovin podle receptur Praktické předvedení Připravit moučník s typickými požadovanými senzorickými vlastnostmi Praktické předvedení Provést dohotovení a zdobení moučníku před expedicí Praktické předvedení Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení -
Příprava teplých nápojů
Kritéria hodnocení Ověření Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení Dodržet sortiment a množství surovin podle receptur Praktické předvedení Připravit teplý nápoj s požadovanými senzorickými vlastnostmi Praktické předvedení -
Regenerace pokrmů
Kritéria hodnocení Ověření Regenerovat zchlazené a zmrazené pokrmy podle hygienických zásad Praktické předvedení Zvolit a použít technologický postup přípravy podle typu pokrmu Praktické předvedení Použít vhodnou technologii včetně zařízení (např. ohřev v mikrovlnné troubě, konvektomatu, na sporáku) Praktické předvedení -
Nakládání s inventářem
Kritéria hodnocení Ověření Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení -
Skladování potravinářských surovin
Kritéria hodnocení Ověření Skladovat a ošetřovat suroviny podle hygienických norem Ústní ověření Zhotovit doklady o příjmu a výdeji Praktické předvedení Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení -
Obsluha technologických zařízení v provozu
Kritéria hodnocení Ověření Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení Bezpečně používat a obsluhovat technologická zařízení v souladu s jejich určením Praktické předvedení Ošetřit a zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení -
Organizování práce v gastronomickém provozu
Kritéria hodnocení Ověření Připravit pracoviště na provoz Praktické předvedení Účelně organizovat práci v gastronomickém provozu Praktické předvedení Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení -
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení a ústní ověření Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarmaKde se můžu nechat vyzkoušet?
-
Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
Adresa: Sirotčí 63, Třebíč, 67401 IČ: 66610699     Kontakt: Mgr. Libuše Kolářová E-mail: info@trhs.cz Telefon: 568846219 -
Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o.p.s.
Adresa: Jana z Dražic 169, Roudnice nad Labem, 41301 IČ: 25047671     Kontakt: Mgr. Richard Červený E-mail: info@podripskaskola.cz Telefon: 416839064 -
Střední škola, Bohumín, příspěvková organizace
Adresa: Husova 283, Bohumín, 73581 IČ: 66932581     Kontakt: sekretariát E-mail: sekretariat@sosboh.cz     Kontakt: ústředna Telefon: 596097911 -
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Adresa: Kollárova 617, Uherské Hradiště, 68601 IČ: 00559644     Kontakt: Ing. Jaroslav Zatloukal E-mail: malinova@ssphz-uh.cz Telefon: 872433911 -
Zdeňka Endlicherová
Adresa: Hoppova 876/10, Brno, 60200     Kontakt: PhDr. Zdeňka Endlicherová E-mail: endlicherova@ncm.cz Telefon: 543239124
Mohlo by vás také zajímat
Co se hodí všem profesím
Zdroj informací
Všechny dostupné zkoušející
-
Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
Adresa: Sirotčí 63, Třebíč, 67401 IČ: 66610699     Kontakt: Mgr. Libuše Kolářová E-mail: info@trhs.cz Telefon: 568846219 -
Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště o.p.s.
Adresa: Jana z Dražic 169, Roudnice nad Labem, 41301 IČ: 25047671     Kontakt: Mgr. Richard Červený E-mail: info@podripskaskola.cz Telefon: 416839064 -
Střední škola, Bohumín, příspěvková organizace
Adresa: Husova 283, Bohumín, 73581 IČ: 66932581     Kontakt: sekretariát E-mail: sekretariat@sosboh.cz     Kontakt: ústředna Telefon: 596097911 -
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště
Adresa: Kollárova 617, Uherské Hradiště, 68601 IČ: 00559644     Kontakt: Ing. Jaroslav Zatloukal E-mail: malinova@ssphz-uh.cz Telefon: 872433911 -
Zdeňka Endlicherová
Adresa: Hoppova 876/10, Brno, 60200     Kontakt: PhDr. Zdeňka Endlicherová E-mail: endlicherova@ncm.cz Telefon: 543239124