TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 65-002-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zvolit vhodný technologický postup pro přípravu zadaného pokrmu Praktické předvedení a ústní ověření
    Vybrat, připravit a upravit vhodné suroviny pro připravovaný pokrm Praktické předvedení
    Zvolit a připravit k provozu vhodná technologická zařízení pro daný účel Praktické předvedení
  • Přejímka potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést normování na daný počet porcí podle stanovené receptury Praktické předvedení
    Zkontrolovat deklarovaný druh surovin a gramáž Praktické předvedení
    Senzoricky posoudit nezávadnost a kvalitu surovin Praktické předvedení
    Vyhotovit doklad o převzetí zboží Praktické předvedení
  • Příprava surovin pro výrobu jídel

    Kritéria hodnocení Ověření
    Vykonat přípravné práce, opracovat suroviny s minimálními ztrátami Praktické předvedení
    Použít vhodné technologické vybavení pro přípravu a opracování surovin Praktické předvedení
    Dodržet ekologické předpisy při nakládání s odpady Praktické předvedení
  • Příprava produktů běžné studené kuchyně

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržet technologický postup přípravy zadaného pokrmu Praktické předvedení
    Dodržet množství surovin podle receptur Praktické předvedení
    Připravit studený pokrm s typickými požadovanými vlastnostmi Praktické předvedení
    Provést úpravu, estetizaci a senzorické hodnocení pokrmu před expedicí Praktické předvedení
    Použít vhodné technologické vybavení při přípravě pokrmu Praktické předvedení
  • Příprava a estetická úprava studených pokrmů pro slavnostní příležitosti

    Kritéria hodnocení Ověření
    Navrhnout vhodné studené pokrmy pro danou příležitost, zvolit vhodné suroviny Písemné ověření
    Popsat technologický postup přípravy Písemné/ústní ověření
    Připravit pokrm pro slavnostní příležitost Praktické předvedení
    Provést úpravu a estetizaci pokrmu před expedicí Praktické předvedení
  • Zpracování a úprava polotovarů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zpracovat polotovary v souladu s jejich určením a technologickým postupem úpravy Praktické předvedení
    Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení
    Připravit pokrm z polotovarů ke konzumaci Praktické předvedení
  • Nakládání s inventářem

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení
    Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Skladování potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat a ošetřovat suroviny podle hygienických norem Ústní ověření
    Zhotovit doklady o příjmu a výdeji Praktické předvedení
    Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení
  • Obsluha technologických zařízení v provozu

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení
    Bezpečně používat technologická zařízení v souladu s jejich určením Praktické předvedení
    Obsluhovat technologická zařízení Praktické předvedení
    Ošetřit a zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
    Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení a ústní ověření
    Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení
  • Organizování práce v gastronomickém provozu

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit pracoviště na provoz, zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště Praktické předvedení
    Převzít pracovní úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení
    Účelně organizovat práci v gastronomickém provozu Praktické předvedení
    Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení
    Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (20)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz