TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 65-003-E je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zkontrolovat a převzít pracoviště na provoz Praktické předvedení
    Přidělit a převzít pracovní úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení a ústní ověření
    Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram Praktické předvedení
    Zvolit vhodný technologický postup pro přípravu zadaného pokrmu Praktické předvedení a ústní ověření
    Vybrat, připravit a upravit vhodné suroviny pro připravovaný pokrm Praktické předvedení
    Zvolit a připravit k provozu vhodná technologická zařízení Praktické předvedení
  • Přejímka potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést normování na daný počet porcí podle stanovené receptury Praktické předvedení
    Senzoricky posoudit nezávadnost a kvalitu surovin Praktické předvedení
    Vyhotovit doklad o převzetí zboží Praktické předvedení
  • Příprava teplých nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení
    Dodržet sortiment a množství surovin podle receptur Praktické předvedení
    Připravit teplý nápoj s požadovanými senzorickými vlastnostmi Praktické předvedení
  • Zpracování a úprava polotovarů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Zpracovat polotovary v souladu s jejich určením a technologickým postupem úpravy Praktické předvedení
    Použít odpovídající technologické vybavení Praktické předvedení
    Připravit pokrm z polotovarů ke konzumaci Praktické předvedení
  • Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržet technologický postup přípravy pro daný pokrm Praktické předvedení
    Dodržet dobu přípravy, teplotu a množství surovin podle receptur Praktické předvedení
    Připravit pokrm s typickými požadovanými vlastnostmi Praktické předvedení
    Provést úpravu a estetizaci pokrmu, kontrolu kvality a hmotnosti a senzoricky zhodnotit pokrm před expedicí Praktické předvedení
    Použít technologické vybavení určené pro tepelnou úpravu pokrmů Praktické předvedení
  • Nakládání s inventářem

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení
    Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Skladování potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat a ošetřovat suroviny podle hygienických norem Ústní ověření
    Zhotovit doklady o příjmu a výdeji Praktické předvedení
    Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení
  • Obsluha technologických zařízení v provozu

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení
    Bezpečně používat a obsluhovat technologická zařízení v souladu s jejich určením Praktické předvedení
    Ošetřit a zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
    Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení a ústní ověření
    Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (2)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz